Een geradicaliseerde kapitalist als hoofd van Amerika en terreur zaaiende radicalen die als een clusterbom tekeer gaan in de wereld. Ziehier het hedendaagse kwaad. Een mens wordt van minder bang maar hier kan ik echt angstig van worden.

Pure, onversneden angst die mijn bloed doet stollen.

En als angst iets doet is het je wel verlammen.

Daar hebben we helemaal niks aan op dit moment, dus weg ermee.

Nu komt het aan op gezond verstand.

Gelukkig zijn er óók mensen in deze wereld die daar heel goed in zijn.

Neem Johan Norberg. Een Noor die beweert dat het fantastisch gaat in de wereld.

En hij onderbouwt dat ook nog met allerlei onderzoek. Zijn boek ‘Vooruitgang, 10 redenen om uit te kijken naar de toekomst’, staat op mijn lijstje. ‘Het feit dat wij van nature geneigd zijn om naar de nare dingen te kijken, heeft een evolutionaire reden’, zegt hij. Het komt erop neer dat het voor je overleving beter is om te zorgen dat je een maaltijd krijgt, dan om iemand anders zijn lunch te worden. Doordat we zo beducht zijn op gevaar maken slechte ervaringen meer indruk op ons  dan goede: een terroristische aanslag krijgt meer aandacht dan een school die analfabetisme terugdringt. Een vriend verliezen maakt meer indruk dan er één bij te krijgen.

En alhoewel het niet zo lijkt, is de wereld er als geheel beter op geworden: er is minder armoede, de levensverwachting is gestegen en het geweld is wereldwijd afgenomen. Ik weet ook wel dat de mensen in  Aleppo en de slachtoffers op de Berlijnse kerstmarkt daar geen snars aan hebben. Het is statistiek, en je zal maar in de verkeerde grafiek staan, maar het helpt om het allemaal in een ruimer perspectief te zien.

Een andere, zeer inspirerende schrijver vind ik Rutger Bregman. Zijn boek ‘Gratis geld voor iedereen’ jeukt én leest als een tierelier. En wist jij dat het niet eens een nieuw idee is? In Amerika hadden ze het op een haar na ingevoerd in 1969, onder Nixon! Het voert te ver omdat hier allemaal uit de doeken te doen maar fascinerend is het. Ben benieuwd of de Trumpianen er dan waren geweest …

Ondertussen schijnen we er in Nederland rijk genoeg voor te zijn. Bovendien zijn er diverse experimenten die aantonen dat een basisinkomen zonder voorwaarden mensen aanzet om datgene te doen wat ze zinvol vinden. Voor zichzelf en de wereld om hun heen.

Interessante vraag: wat zou jij graag doen als geld geen rol speelde? 

Ik heb hem voor mezelf beantwoord en kwam tot de conclusie dat ik een zeer rijk mens ben: ik doe namelijk precies datgene wat ik graag doe!

Dat wens ik jou ook toe. Ik hoop van harte dat je je niet laat leiden door angst. Lees die schrijvers. Gebruik je verstand, laat je hart spreken, kies voor verbinding. Met jezelf. Met alle anderen om je heen. In de grond zijn we hetzelfde. Kwetsbare wezens die niet zonder elkaar kunnen en elkaar sterker kunnen maken. Sta ervoor. Voor je waarden. En doe bewust elke dag iets aardigs voor iemand anders. Wat een verschil dat maakt!

Cool.

Deel deze pagina:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail